Cum să fii un lider în vremuri de criză

Crizele nu ne testează doar inteligența, ci și caracterul.

Nu poți controla ceea ce se întâmplă, dar poți controla modul în care reacționezi.

O criză, de orice fel, este cea mai dificilă provocare pentru oricine, nu doar pentru lideri – nimeni nu este niciodată pregătit pentru ceva neașteptat.

De obicei, în aceste situații oamenii sunt copleșiți și confuzi, lăsând frica să le dicteze acțiunile.

Leadership-ul în vremuri incerte ne cere să ne acceptăm vulnerabilitatea. Este oportunitatea perfectă de a fi mai degrabă umil decât arogant și de a colabora cu ceilalți.

Alte articole relevante

Putem aștepta să treacă furtuna, sperând că totul va fi bine sau putem transforma criza prin care trecem într-o oportunitate.

Cum mai exact?

Rămâi calm

Nu poți permite emoțiilor să scoată ce e mai rău din tine. Gândește. Încet. Devino un exemplu inspirându-i și pe ceilalți să-și păstreze mintea limpede.

Să rămâi calm necesită să acorzi timp pentru a-ți da seama ce se întâmplă cu adevărat. Concentrează-te pe fapte, nu pe temerile sau anxietățile oamenilor.

Nimeni nu poate controla ceea ce se întâmplă, dar putem controla modul în care reacționăm.

Trăim in era dezinformării, așa că este important să îți acorzi timp să verifici informațiile acumulate, în loc să reacționezi impulsiv și haotic.

Rolul unui lider, în cazul unei crize , este de a oferi o ancoră de care cei din jurul lui pot agăța și, prin urmare, să nu fie duși de curenții fricii și anxietății.

Rămâi concentrat

Viața trebuie să meargă mai departe. Paradoxul timpului este că mereu ne plângem că nu avem timp pentru ceea ce ne dorim, dar când avem timp liber, îl pierdem.

Nu transforma criza într-o pauză.

Probabil ai fost „forțat” să lucrezi de la distanță sau în modul hibrid. Această schimbare generează mult timp liber pe care nu îl anticipa nimeni.

Nu este nevoie să mai faci naveta la birou, multe întâlniri regulate (inutile) sunt anulate, iar managerii sunt ocupați să se adapteze la noile lor rutine.

  • Ce lucruri ajută sau dăunează productivității?
  • De ce practici ar trebui să scapi?
  • Ce comportamente noi poți adopta?

Reflectă la modul în care îți gestionezi timpul.

Acționează prompt

Cea mai mare provocare este că oamenii nu știu cu ce se confruntă până când inacțiunea sau comportamentul lor înrăutățesc lucrurile.

Oricare ar fi criza, nu încerca să acoperi realitatea – acceptă veștile proaste.

Mulți lideri tind să minimizeze faptele, încearcând să-i convingă și pe alții că lucrurile nu sunt atât de rele; inacțiunea poate fi dăunătoare în anumite momente.

Există un adevăr, ignorat din păcate, atunci când trecem printr-o criză: indiferent cât de rău este, de obicei lucrurile se vor înrăutăți.

Acționează acum; nu aștepta până este prea târziu.

Acceptă incertitudinea

Singurul lucru sigur despre o criză este că nu știi cum se va desfășura. Să conduci în vremuri de criză înseamnă că trebuie să iei decizii cu doar 20% din informațiile disponibile.

De obicei, în perioade incerte, oamenii aleg să facă un pas înapoi și așteaptă să vadă cum merg lucrurile. Totuși, vremurile nesigure ne obligă să fim curajoși; trebuie să intervenim.

Nu vei avea toate informațiile la îndemână și este în regulă. Cu toate acestea, inacțiunea poate fi la fel de periculoasă ca și exagerarea.

Este mai bine să iei o decizie care nu este perfectă (și apoi să o corectezi) decât să fii un observator pasiv.

Nu este nevoie să fii perfect, ci să te simți confortabil cu a fi inconfortabil.

Fii sincer cu oamenii; nu te preface că ai toate răspunsurile. Cere ajutor și sfaturi mai mult decât o faci de obicei. Acum este momentul să implici experții din domeniu, nu doar să depinzi de instinctele tale.

Fii în siguranță

Aceasta nu este prima și nu va fi ultima criză cu care ne vom confrunta.

Una dintre cele mai mari greșeli este să îți spui „Nu mi se va întâmpla mie”. Minimizarea riscurilor nu este o abordare inteligentă. Cu toții avem tendința de a crede că suntem imuni la influențele exterioare  până este prea târziu.

Optimismul exagerat este un lucru periculos, mai ales în timpul unei crize globale masive.

Este convingerea că fiecare dintre noi are mai multe șanse să experimenteze rezultate bune și mai puțin probabil să experimenteze rezultate negative, adverse.

Nu ținem cont de pericolul unei anumite situații deoarece credem că suntem excluși de la potențialele efecte negative.

A fi în siguranță nu înseamnă doar să-ți pese de tine; asigură-te că deciziile tale iau în considerare și siguranța persoanelor din jurul tău – familie, angajați.

Rămâi uman

Crizele, de orice natură, pot scoate la iveală ce e mai bun din oameni  sau ce e mai rău. Doar pentru că lumea este perturbată, nu înseamnă că și valorile tale ar trebui să fie la fel.

Indiferent de rolul pe care îl avem, în familie sau la locul de muncă, avem șansa de a deveni un pol de influență pozitivă.

Nu rămâne doar calm, ci ajută-i și pe alții să fie la fel.

Crizele ne pun abilitățile de conducere la încercare. Cum îți vei conduce viața? Cum îi vei influența pe ceilalți?

Nu aștepta să se termine criza, pregătește-te de pe acum pentru când se va sfărși. Cine este pregătit, va ieși cel mai bine din orice furtună.

Totul depinde de tine.

Gabriela Bădina
Psihoterapeut, Cofondator Insidemind

Ești pregătit să depășești mai ușor provocările din viața ta?

Dacă vrei să treci peste obstacolele din viața ta, este timpul pentru o nouă perspectivă asupra modului în care le abordezi.

Contactează-ne
Am lansat programul „INCONȘTIENTUL LA MUNCĂ"
This is default text for notification bar

Te anunțăm de fiecare dată când publicăm articole noi

Livrat gratuit în căsuța ta email. Te poți dezabona oricând.