Dacă la locul de muncă întampini probleme în relația cu șeful tău, atunci acest articol este pentru tine.
Simți că șeful tău este prea exigent, de cele mai multe ori incompetent, depășește aria profesională, te împinge în mod regulat peste limitele tale suspectănd un ușor abuz, îl numești deseori ca fiind un „șef dificil”, te găndești că mediul tău de lucru poate a devenit cumva toxic pentru tine.
Relația funcțională la muncă este importantă, mai ales cand observăm că petrecem mai mult la serviciu decăt acasă.
Relația defectuoasă cu un manager poate avea un efect dăunător asupra performanței tale în job, nivelului tău de motivație și satisfacției la locul de muncă.
În procesul muncii armonia nu este întotdeauna prezentă.
Este firesc să experimentăm conflicte, dezacorduri, convulsiile conducând deseori și către soluții noi, inovative.
Relația cu șeful, ca și relația romantică sau de prietenie, poate fi gestionată de către tine personal. Rolul tău de angajat în procesul de îmbunatățire a relației este important.
Cu alte cuvinte, ție îți revine rolul să educi șeful cum să abordeze relația cu tine personal. Nu cu toți ceilalți din echipă. Fiecare membru al echipei decide pentru sine cum să fie tratat.

Schimbarea relației cu șeful începe din interiorul tău și necesită efort și claritate personală pentru a vedea rezultate.
Următoarele recomandări sunt concepute pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine unde anume să vă uitați în această relație.
- Ce anume din relația ta cu șeful tău ți se pare dificil? „Urăsc felul în care îmi vorbește”, „Cere prea mult de la mine” sunt aspecte prea vagi. Identifică aspecte specifice : cuvinte anume care te deranjează, expresii, fraze din comunicarea lui către tine care te fac să te simți deranjat
- Simți presiunea controlului, te copleșește cu micromanagement. Adresează întrebarea în dialogul cu managerul ce anume din ce faci nu este ok și are nevoie să verifice, să corecteze, să controleze pas cu pas în ceea ce faci. Ce recomandări ar avea pentru tine ca acest tip de control să se reducă? Nu aștepta sesiunea de evaluare a performanțelor care are loc o data, de doua ori pe an. Adreseaza asta repede și în cazuri specifice, atunci cănd se întamplă.
- Evită generalizarile! Utilizarea lui „Niciodata, intotdeauna, de fiecare dată…...” nu doar că nu rezolvă nimic, dar irită și inflamează conflictele.
- Creează o listă cu lucrurile pe care le consideri tulburătoare în relația ta cu managerul și oferă un scor pe fiecare lucru. Organizarea problemelor în acest mod te ajută să identifici problemele și îți oferă perspectiva la ce anume să dai atenție cel mai mult. Dacă ai rabdarea și curajul să adresezi problema cu scorul cel mai mare poate și celelalte se dizolvă imediat după.
- Din lista de aspecte deranjante consideră câte una, pe rând, cu care să lucrezi în relația cu seful, nu pe toate deodată. Nici el , și mai ales nici tu, nu le-ai putea cuprinde pe toate deodată. Fiecare aspecte deranjant pus deschis la lucru pentru a fi îmbunătățit necesită atenție, schimbare de comportament și atitudine atăt pentru tine cat și pentru șeful tău.
- Există și părți pozitive ale șefului tău? Sau în imaginea de ansamblu ai inclus doar elementele negative estompănd aspectele pozitive? Relația este întotdeauna între doi oameni, fiecare pune cate ceva. Ce anume a făcut fiecare să se ajungă aici?
- Relația ta cu superiorul nu nu a devenit problematică dintr-o dată; a fost nevoie de timp pentru a se dezvolta. Ce atitudine sau comportament al tău ar atrage schimbarea și din partea lui? Relația nu se imbunătățește automat, nefăcănd nimic. Un comportament diferit poate îndepărta acțiunile inutile ce complică lucrurile.
Cănd privești la soluția necesară pentru redresarea relației, și nu la partea problemei din relație, conflictul nu va mai fi alimentat și nici perspectivele distorsionate și nefolositoare.
Răbdarea este importantă în schimbarea relației.
Însă fuga la un alt job pentru a scăpa de un manager dificil, fără înțelegerea alegerii acestui manager din prezent și a modului în care această relație s-a dezvoltat în timp, te va conduce la alegerea aceluiași tip de relație într-o proporție de peste 90%.
În cele din urmă, dacă te lupți în relațiile tale cu manageri dificili de ceva timp, este important pentru tine sa cauți în istoria personală înțelegeri profunde despre relația cu parinții pentru a găsi sprijinul emoțional de care ai nevoie pentru a regla relația de lucru.