Descoperiți semnele și simptomele dependenței de jocuri de noroc, ce le cauzează și cum se poate trata.
Dependența de jocuri de noroc, numită și ludomanie, implică un comportament repetat, nociv, cauzat de un tip de tulburare a controlului impulsurilor. Comportamentul rezultat duce la probleme pentru individ, familie și societate, chiar și atunci când este conștient că acțiunile sale pot cauza probleme lui și celor din jur
Emoția pe care o simte un dependent de jocuri de noroc, este similară cu cea pe care o induc medicamentele stimulatoare.
Mulți oameni cred că dependența de jocuri de noroc, la fel ca tulburările de alimentație, dependența de sex și multe altele, sunt mai puțin grave decât dependența de droguri.
Cu toate acestea, jocurile de noroc afectează creierul într-un mod similar cu drogurile sau alcoolul, activând aceleași zone ale creierului și oferind oamenilor un nivel similar de satisfacție.
Este la fel de dăunător și la fel de compulsiv – mai ales având în vedere ușurința cu care jucătorii împătimiți au astăzi acces la jocurile de noroc.
De accea, această stare psihologică alterată, netratată la timp, poate cauza probleme severe în relații și la locul de muncă, în timp ce costul finanțării adicției poate deveni o povară uriașă.
Cu ajutorul acestui articol, echipa Insidemind, își dorește să descrie fenomenul dependeței de jocuri de noroc (pe înțelesul tuturor) și poate mai important decât atât, să arate care sunt soluțiile de tratament.
Tabel de conținut
Dependența de jocuri de noroc se formează în creier
Nimeni nu își propune să devină dependent de jocuri de noroc. Procesul de dezvoltare a acestei adicții poate dura zeci de ani, pentru unii, în timp ce alții se luptă cu dorința compulsivă de a juca, chiar după primul lor pariu.
Creierul joacă un rol sistematic în dezvoltarea dependenței de jocuri de noroc, aproape oglindând tiparele abuzului de droguri și alcool.
Jocurile de noroc nu au fost considerate cauzatoare de „dependență” până la sfârșitul anilor 1980. Până atunci a reprezentat un comportament pe care psihologii nu l-au putut înțelege pe deplin – era considerat o constrângere, o abordare mai degrabă de a ameliora anxietatea.
Decizia de a clasifica pariatul compulsiv drept dependență s-a bazat pe studii intensive din domeniul psihologiei, neuroștiinței și geneticii.
Cercetătorii au stabilit mai întâi că dependența de jocuri de noroc și abuzul de substanțe erau strâns corelate în ceea ce privește comportamentul creierului.
Deși nu a fost înțeles la fel de bine ca astăzi, abuzul de substanțe a fost considerat o dependență bazată pe reacția creierului la un stimul – de acolo, cercetătorii au putut determina activitatea creierului de la un punct de stimul la altul.
Jocurile de noroc nu s-au încadrat în acest tipar, până când cele două tulburări de comportament au fost puse una lângă cealaltă.
Rolul dopaminei în dependența de jocuri de noroc
Creierul nostru are ceea ce numim „un sistem de recompensă”, o serie de circuite care leagă diferite părți ale creierului.
Motivația, mișcarea, plăcerea și memoria sunt toate conduse de aceste circuite – așadar, majoritatea funcțiilor majore ale creierului nostru sunt conectate la propriul nostru sistem de recompensă.
Când o persoană se angajează în activități care îi provoacă plăcere, neuronii produc dopamină.
Dopamina provoacă sentimentul de fericire, care ne permite să ne creăm obiceiuri bazate pe a simți mai multă satisfacție.
De exemplu, îmbrățișarea unei persoane dragi va „pune în mișcare” neuronii din sistemul nostru de recompensă pentru a produce dopamină, semnalând creierului nostru că această activitate este bună și ar trebui repetată.
Cercetătorii au descoperit că ideea de a câștiga a declanșat același răspuns în rândul jucătorilor compulsivi, ca și la o persoană care a consumat în mod constant droguri.
Când este supus unei stimulări continue, creierul petrece prea mult timp într-un „nor de dopamină” și devine desensibilizat atât la producția, cât și la senzația de dopamină. Pentru ca creierul să funcționeze, sunt necesare cantități mai mari de dopamină – acest lucru necesită ca un individ să caute niveluri mai ridicate ale unui stimul și/sau mai des.
După cum au descoperit cercetătorii, parierea continuă, atunci când pierzi, încercarea de a „bate” aparatele, dorința obținerii unui câștig mai mare, oglindește stimulul cocainei și metamfetaminei.
Dependența de jocuri de noroc este determinată de impulsuri scăzute
Fără acest nivel ridicat de stimul, nivelul de dopamină din creier scade extrem de mult și utilizatorii se confruntă cu sevraj, determinându-i să caute în continuare stimuli.
Pentru cei care se luptă cu abuzul de substanțe, aceste abțineri, încercările de a ieși din acest cerc vicios, au adesea simpotome similare cu o boală fizică.
Însă, pentru cei care suferă de dependență de jocuri de noroc, simptomele sunt psihologice – creierul spune „Nu primesc suficient. Fă-mă fericit!”.
Ce rol are genetica?
Studiile au arătat că cei care suferă de o dependență de jocuri de noroc sunt genetic cablați pentru a fi vulnerabili în fața tentațiilor cauzate de jocurile de noroc.
Un studiu realizat de Universitatea Yale, a arătat că jucătorii compulsivi aveau niveluri scăzute de activitate electrică în regiunile prefrontale ale creierului atunci când câștigau.
Acest lucru indică o capacitate scăzută de a surprima instinctele și de a evalua logic riscurile.
De la naștere, unii dintre noi putem fi deja expuși riscului de a dezvolta o dependență de jocuri de noroc sau vicii, pur și simplu prin structura genetică a creierului.
Semnele dependenței de jocurile de noroc
Există semne că cineva poate avea o dependență de jocuri de noroc care devin evidente la persoanele care au devenit jucători patologici.
Iată câteva semne care pot identifica ușor dacă ești un jucător împătimit.
Minți despre obiceiurile cu jocurile de noroc
Minciuna pentru a ascunde o dependență și comportamentul asociat, este un simptom de bază al dependenței de orice fel, iar dependența de jocuri de noroc nu face excepție.
Obsesia și constrângerea de a paria sunt atât de puternice încât vei face orice pentru a plasa următorul pariu, iar aceasta include de obicei să minți pentru a ascunde unde ate afli, ce faci și ce s-a întâmplat cu bani tăi.
Pariezi mai mult decât îți poți permite să pierzi
Un parior ocazional poate cheltui o parte din banii pe care îi are pe activități de jocuri de noroc, dar când pierderile lor sunt mai mari decât sunt dispuși să cheltuiască, se opresc.
Atunci când ești dependent de jocurile de noroc, lucrurile stau diferit. Ești incapabil de a te controla sau de a te opri, chiar și atunci când pierzi mulți bani decât ai sau âți poți permite. Aceste pierderi, din păcate, te pot aduce în situația de acumula datori mari spre foarte mari și în unele cauzuri să pierzi tot ce ai (casă, mașină, afacere).
Dar nu te minți singur în continuare. Pierderile, de fapt, sunt mult mai profunde.
- Stresul în relație: aceasta este o problemă mai ales atunci când partenerul de viață află despre pierderile financiare.
- Pierderea locului de muncă: din cauza performanței scăzute sau a jocului la locul de muncă.
- Acuzații penale: pentru activități ilegale utilizate pentru finanțarea jocurilor de noroc.
- Sănătate precară: insomnii și/sau neglijarea sănătății fizice.
În ciuda pierderilor enumerate mai sus, dependenții de jocuri de noroc vor continua să aibă același comportament, până când vor fi capabili să recunoască problema și să accepte ajutor specializat.
Împrumuți bani pentru a putea juca
Împrumutul de bani pentru a juca este cauza majoră a căderii financiare cu care se confruntă adesea jucătorii cu probleme.
Vei utiliza toate modalitățile normale de a împrumuta bani, de la prieteni, un împrumut bancar sau, mai rău, împrumutul prin cămătari.
Ești atât de disperat să continui să joci încât vei apela practic la orice și oricine pentru a obține mai mulți bani, adesea sub convingerea că „de data aceasta” norocul te va găsi și te vei îmbogăți.
Încerci să recuperezi pierderile jucând și mai mult
Această caracteristică a dependenței de jocuri de noroc este cunoscută sub denumirea de „urmărire”.
Pe măsură ce pierderile din jocurile de noroc continuă să se acumuleze, îți pastrezi convingerea că „încă un pariu” este tot ce ai nevoie pentru a te redresa.
Pentru tine, următorul pariu este întotdeauna cel mare. Această strategie este modul în care, crezi, că îți vor recupera din pierderile anterioare.
Nu te poți opri
În cele din urmă, dependența de jocuri de noroc este definită prin incapacitatea de a te opri sau de a-ți controla comportamentul.
Persoanele afectate de dependența de jocuri de noroc pur și simplu nu se pot opri.
De obicei, vei încerca de multe ori să te opreaști și chiar poți reuși pentru puțin timp, dar întotdeauna te întorci la vechile obiceiuri.
Cum scapi de dependența de jocuri de noroc
Vestea bună este că dependența de jocuri de noroc este o afecțiune tratabilă. Cu un tratament și sprijin adecvat, recuperarea este posibilă.
Tratament psihoterapeutic
Psihoterapia folosită în tratarea dependenței de jocuri de noroc este o metodă de tratament foarte eficientă.
Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe interrelația dintre gânduri, sentimente și acțiuni. Convingerile greșite ale unei persoane despre jocurile de noroc sunt contestate și înlocuite cu credințe noi, exacte.
Cu ajutorul acestui tip de terapie, o persoană își poate schimba viziunea despre jocurile de noroc și, în cele din urmă, își poate schimba total comportamentul. Pentru persoanele care joacă necontrolat, terapia îi poate ajuta să obțină abilități noi, necesare pentru a reduce nevoia de a juca.
Medicație
Dependența de jocuri de noroc apare frecvent împreună cu alte tulburări. Uneori, acest lucru se numește dublu diagnostic. Cel mai frecvent, dependența de jocuri de noroc și tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia, apar împreună și această combinație duce la simpotome severe.
Deși nu există un medicament specific pentru tratarea adicției de jocuri de noroc, antidepresivele pot fi utilizate pentru persoanele care se luptă în același timp și cu depresia.
Întrebări și răspunsuri
Te puteți bucura de jocuri de noroc fără a deveni dependent?
Da. Pentru majoritatea oamenilor, folosesc jocurile de noroc sunt divertisment. Ei știu că probabil vor pierde și vor paria doar ceea ce își pot permite. Jucătorii cu probleme nu își pot controla dorința de a juca continuu, indiferent de pierderile pe care le au.
Dependența de jocuri de noroc poate cauza izolarea socială?
Într-un cuvânt, „Da”. Orice activitate care devine compulsivă va ajunge să îți domine viața într-un mod negativ și nociv. S-ar putea să te simți distras, agitat, deprimat, furios etc.
Trebuie să renunți complet la a paria sau a juca?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare, în cele din urmă totul depinde de tine, de experiența ta cu jocurile de noroc. Cu toate acestea, teoria modernă de reducere a riscurilor acceptă că dependența, fie că este vorba de substanțe sau de alte activități, nu este o singură entitate. Acest lucru este însoțit de recunoașterea faptului că jocurile de noroc care creează dependență și alte dependențe variază în funcție de circumstanțele de viață ale unei persoane.
Ce tipuri de ajutor sunt disponibile?
- Consiliere individuală cu un pshihoterapeut autorizat, specializat în terapia cognitiv-comportamentală.
- Consiliere de grup (sau terapie de grup) în care mai multe persoane cu dependență de jocuri de noroc își împărtășesc poveștile și învață unii de la ceilalți.
- Tratament în centre specializate pentru persoanele cu dependențe.
Tratamentul dependenței de jocurile de noroc va avea întotdeauna efect?
O recuperare reușită este rezultatul muncii depuse de persoana dependentă cu sprijinul familiei, prietenilor și unui psihoterapeut. Odată ce o persoană învață mecanismele necesare, recuperarea, pentru mulți oameni, este permanentă.
Șansele sunt în favoarea ta
Dacă crezi că tu sau o persoană din jurul tău, suferiți de dependență de jocuri de noroc, este timpul să căutați ajutor.
Nu există niciun motiv să petreceți încă o zi luptând singuri cu această dependență. Așa cum am descris mai sus, există tratament și este foarte eficient.