Psihoterapia de cuplu: când ar trebui să mergi și de ce

Psihoterapia de cuplu poate suna dramatic, dar, în realitate, mersul la un psiholog poate fi un pas hotărâtor pentru o relație.

De obicei, când un cuplu este interesat să își rezolve problemele existente, într-un mod angajat, intenționat, este un semn că cei doi sunt pe drumul cel bun.

Insidemind îți prezintă un ghid despre ceea ce se întâmplă în terapia de cuplu, cum să știi dacă ai nevoie de așa ceva și alte întrebări frecvente.

Ce este psihoterapia de cuplu?

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie ce poate ajuta un cuplu să treacă peste provocări, să-și înțeleagă mai bine relația și să dezvolte moduri mai sănătoase de a relaționa unul cu celălalt. Terapeutul folosește tehnici și intervenții terapeutice specifice pentru a susține cuplul.

Motivele pentru apelarea la psihoterapia de cuplu sunt multiple și diferă de la ca la caz.

Cele mai des întalnite sunt problemele legate de comunicare, anumite provocări, dificultăți legate de sex, aventuri sau atunci când partenerii se gândesc la despărțire.

Ce se întâmplă în psihoterapia de cuplu

Ce se întâmplă în psihoterapia de cuplu?

În mod obișnuit, terapia de cuplu implică discutarea provocărilor relaționale ca și cuplu, cu o parte neutră (psihoterapeutul) care este instruit să ajute la descoperirea problemei reale dintre cei doi.

Psihoterapeutul va pune întrebări specifice pentru a ajuta partenerii să comunice într-un mod mai onest, să înțeleagă mai bine perspectivele și sentimentele celuilalt și să dezvolte noi moduri de abordare a conflictelor.

Ce cauzează tensiune în relații?

Cele mai frecvente provocări pentru cupluri:

  • Timp liber;
  • Probleme financiare;
  • Treburile zilnice din casă;
  • Intimitatea;
  • Copiii sau responsabilitățile de părinte;
  • Cariera.

Pe de altă parte, chiar și un lucru simplu, cum ar fi lăsarea scaunului de toaletă ridicat, poate provoca tensiune într-o relație. Dar, în multe cazuri, cuplurile se ceartă din cauza unor probleme mult mai serioase, cum ar fi infidelitatea, trădarea încrederii și alte comportamente toxice.

Vestea bună este că, prin psihoterapia de cuplu, multe cupluri au reușit să-și consolideze relațiile.Tot ce ai nevoie sunt instrumentele și obiectivele potrivite.

Semne că ar trebui să mergi la terapia de cuplu:

  • Comunicare ineficientă cu partenerul tău;
  • Sentimente de plictiseală în legătură cu relația ta;
  • Având aceeași certuri iar și iar fără nici o rezolvare;
  • Dorința de a-ți îmbunătăți relația;
  • Te simți distant față de partenerul tau;
  • Simți că nu primești ceva de care ai nevoie (de exemplu, timp sau afecțiune);
  • Gestionarea tranziției de la calitatea de cuplu la cea de părinți;
  • Prezența unei aventuri sau a infidelitații;
  • Te gândești la divorț sau te întrebidacă ar trebui să vă despărțiți;
  • Prezența traumelor trecute care apar în relația actuală.

Poate terapia de cuplu să înrăutățească lucrurile?

Unii oameni au experiențe negative în terapia de cuplu. Există psihoterapeuți care nu au o pregătire adecvată pentru a efectua terapia de cuplu sau pur și simplu au o abordare ineficientă care are ca efect înrăutățirea lucrurilor.

Însă, de cele mai multe ori, procesul în sine obligă cuplurile să aibă conversații „grele” și să fie vulnerabile într-un mod în care nu sunt obișnuiți să fie, lucru care ar putea interpretat ca „negativ”  – chiar dacă abordarea este utilă.

Este adevărat că sunt cupluri care se despart după terapie, dar uneori este varianta potrivită pentru amândoi.

Sunt oameni rămân într-o relație doar pentru copiii lor sau pentru că nu știu cum să facă o schimbare. În aceste cazuri, pot fi nefericiți și astfel, o separare ar putea fi văzută ca un succes.

Un psihoterapeut este acolo pentru a te ajuta să descoperi care este cea mai bună alegere pentru tine și partenerul tău și să vă ajute să navigați prin acest proces, cât mai eficient posibil.

Cât ar trebui să dureze psihoterapia de cuplu?

Sunt cazuri în care terapia poate dura câțiva ani, însă de cele mai multe ori câteva luni sunt suficiente.

Terapia înseamnă construirea de noi obiceiuri, care poate dura mai mult timp pentru unii oameni decât pentru alții.

Perioada de timp depinde de gravitatea problemei, plus cantitatea de efort pe care un cuplu este dispus să o depună. Unii psihoterapeuți oferă, de asemenea, ședințe individuale pentru cuplurile care doresc mai mult decât oferă terapia de cuplu.

Este bine de știut că există o diferență între a învăța cum să treci peste o trădare majoră și a învăța cum să-ți aloci mai mult timp pentru a te bucura de timpul petrecut împreună.

Concluzie: Psihoterapia de cuplu ajută la sănătatea emoțională

Psihoterapia de cuplu poate, la început, să nu sune a ceva atrăgător, dar este posibil să salveze relația cu persoana iubită.

Oricât de puternică este legătura pe care o ai cu partenerul tău, uneori nu este suficient să treci peste problemele mai dificile. În acest caz, discută cu partenerultău și decideți împreună dacă consilierea este potrivită pentru voi.

Gabriela Bădina
Psihoterapeut, Cofondator Insidemind

Ești pregătit să depășești mai ușor provocările din viața ta?

Dacă vrei să treci peste obstacolele din viața ta, este timpul pentru o nouă perspectivă asupra modului în care le abordezi.

Contactează-ne
Am lansat programul „INCONȘTIENTUL LA MUNCĂ"
This is default text for notification bar

Te anunțăm de fiecare dată când publicăm articole noi

Livrat gratuit în căsuța ta email. Te poți dezabona oricând.