Ești introvertit sau extrovertit? Află cum să îți dai seama.

Atunci când vorbim despre tipurile de personalitate, echilibrul dintre extraversie și introversie stă la baza comportamentului oamenilor mai mult decât orice altceva.

Care sunt diferențele cheie dintre extrovertiți și introvertiți și de ce este aceaste trăsături sunt atât de importante?

Un extrovertit ar putea fi descris ca fiind o persoană căreia îi place și caută, natural, compania altora pentru a-i ajuta să se relaxeze.

Un introvertit prin contrast, este cineva care se simte relaxat cu doar câțiva oamenii în jurul lui sau chiar fiind singur.

Carl Jung, faimos psiholog și psihiatru elvețian, a fost printre primii specialiști care a definit termenii introvertit și extrovertit într-un context psihologic. Potrivit lui Jung, personalitatea umană se bazează pe patru perechi de tipuri opuse.

El a susținut că aceste modele sunt prezente în noi toți, dar unul este mai dominant decât celălalt și a descris patru dimensiuni ale acesteia:

  • Extroversie/Introversie
  • Gândire/Sentiment
  • Judecare/Percepeție
  • Simțire/Intuiție

În acest articol vom explora împreună carecteristicile dimensiunii Extroversie/Introversie, cum se integrează în societate oamenii extroverți/introverți și vom vorbi și despre ce inseamnă a fi ambivert (combinația dintre cele două).

Ce înseamnă introvertit

Un introvertit poate fi definit ca o persoană care se simte excelent aflându-se în propria companie, având timp să se „reîncarce” pe cont propriu. Cineva care este introvertit poate părea retras și timid, deși acest lucru poate să nu fie întotdeauna cazul.

De asemenea, oamenii introvertiți preferă să participe la activități mai puțin stimulatoare și să primească plăcere citind, scriind sau meditând.

80% dintre introvertiți afirmă că timpul petrecut singuri este mai interesant și mai satisfăcător decât timpul petrecut cu alte persoane.

Introvertițiilor le place să se concentreze pe o singură activitate, să analizeze situațiile cu atenție și să-și ia timp să gândească înainte de a vorbi.

Semne că ai putea fi introvertit

  • Ai un grup mic de prieteni apropiați;
  • Te simți energizat când ești singur(ă);
  • Te bucuri de singurătate;
  • Îți păstrezi emoțiile doar pentru tine;
  • Ești liniștit(ă) și rezervat(ă) în grupuri mari sau în preajma unor persoane necunoscute.

Avantaje

Există multe avantaje pentru o persoană introvertită, mai ales când vine vorba de menținerea și consolidarea relațiilor:

  • Atenția: Introvertiții sunt adesea foarte conștienți de persoana lor și ascultători excelenți – trăsături care ajută să creeze relații de lungă durată.
  • Abilități de observație puternice: Un studiu din 2018 a demonstrat că introvertiții tind să facă observații mai precise despre comportamentul uman decât extravertiții. Cu alte cuvinte, ei pot fi capabili să „citească” oamenii și să-i înțeleagă mai bine.
  • Mai puțin impulsivi: Au capacitatea de a gândi înainte de a vorbi, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să rănească pe cineva din impulsivitate.

Dezavantaje

  • Stânjeneala în mediile sociale: Introvertiții se pot simți stânjeniți în grupuri mai mari de oameni. Din acest motiv sunt adesea înțeleși greșit – ceilalți pot presupune că sunt neprietenoși sau distanți.
  • Dificultate în gestionarea emoțiilor: Un mic studiu din 2020 a constatat că  introvertiții pot avea mai multe probleme în gestionarea emoțiilor. Cercetătorii au sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla în parte deoarece introvertiții au tendința de a se întoarce spre interior pentru a se lupta cu sentimentele negative. În consecință, preferă să analizeze foarte mult aceste stări, mai degrabă decât să caute ajutor pentru a le face față.

Ca urmare a acestor trăsături, introvertiților le-ar putea avea ceva mai greu să își facă prieteni noi.

Cu toate acestea, respingând ideea că a fi introvertit este un defect de caracter, oamenii cu acest tip de personalitate își pot atinge adevăratul potențial și pot găsi modalități durabile de a reuși atât în viața socială, cât și la locul de muncă.

Este greșit să fii introvertit?

A fi introvertit este adesea considerat, de către societate, că ai fi o persoană slabă. Ești catalogat ca fiind neîncrezător, nu la fel de neînfricat, nu la fel de popular.

Dar acest lucru este complet greșit. Nimic nu ar trebui să-l împiedice pe un introvertit să ajungă acolo unde își dorește în viață, chiar dacă nu se afișează ca fiind un lider înnăscut.

Oamenii confundă cu ușurință cuvintele timid și introvertit.

Desigur, de obicei, introvertiții sunt persoane tăcute și rezervate. În același timp sunt extrovertiți care suferă de anxietate socială – o tulburare destul de comună.

Întorcându-ne la Carl Jung, acesta a spus: „Privilegiul vieții este să devii cine ești cu adevărat”.

Ce înseamnă extrovertit

Un extrovertit este o persoană cu un tip de personalitate cunoscută sub numele de extroversiune, ceea ce înseamnă că își obțin energia din interacțiunea cu alți oameni.

Cineva care este extrovertit poate părea foarte vorbăreț și poate fi popular printrecei din jurul lui.

89% dintre extrovertiți spun că se simt confortabil să-și exprime verbal recunoștința atunci când o simt, comparativ cu 67% dintre introvertiți.

Potrivit estimărilor, extrovertiții depășesc numărul introvertiților cu aproximativ trei la unu.

Semne că ai putea fi extrovertit

  • Te bucuri de activitatea socială
  • Cauți atenție
  • Ești energizat(ă) în preajma celorlalți
  • Ești sociabil(ă)
  • Te bucuri de lucrul în echipă
  • Preferi să vorbești decât să scrii

Avantaje

Persoanele extrovertite se simt adesea foarte confortabile și încrezătoare în situații sociale, trăsături care pot genera o impresie puternică asupra celorlalți.

Iată o mică listă cu avantaje:

  • Se conectează repede cu oameni noi: Extrovertiții nu au probleme să creeze conexiuni cu oameni, de la întâlniri, până la relații profesionale;
  • Un puternic impuls pentru atingerea obiectivelor: Un studiu din 2019 a legat extraversiunea de motivația puternică de a urmări obiectivele trasate;
  • Suport social: Extrovertiții pot beneficia de o rețea largă de prieteni și cunoștințe.

Dezavantaje

  • Mai puține relații strânse: În timp ce extrovertiții pot avea mulți prieteni sau o rețea mare de cunoștințe, aceste relații nu sunt puternice, pentru simplul motiv că au multe conexiuni cu care trebuie să țină pasul.
  • Nu sunt buni ascultători: Extrovertiților le place să-și împărtășească propriile gânduri și sentimente atât de mult încât ar putea să nu reușească să-i asculte în mod activ pe alții – ceea ce poate duce la conexiuni superficiale.
  • Excesiv de agresivi: Un studiu din 2016 a constatat că, deși extrovertiții își pot energiza colegii, ei sunt adesea văzuți ca dominatori, uneori toxici, în situații care implică conflicte.

Sunt oamenii extrovertiți prea zgomotoși?

Într-o oarecare măsură, da este adevărat.

Extrovertiții sunt, prin natura lor, animale sociale și care nu refuză niciodată o petrecere. Așa că, într-un grup, ei trebuie să-și stabilească constant identitatea. O anumită cantitate de zgomot este utilă pentru a se face remarcat, iar aroganța, inevitabilă, apare și datorită necesității de dominație teritorială.

 

Ce este un ambivert?

Un ambivert este o persoană care prezintă atât calități de introversie, cât și de extroversie și poate trece cu ușurință într-o parte sau în cealaltă în funcție de starea de spirit, contextul și obiectivele sale.

Ambiverții au mai fost numiți:

  • Introvertiți extrovertiți: un introvertit care poate fi extrovertit în anumite situații, în preajma anumitor persoane sau atunci când are absolut nevoie.
  • Extrovertiți antisociali: un extrovertit căruia îi trebuie timp să se reîncarce înainte de a socializa sau căruia îi place să fie singur mai mult decât un extrovertit obișnuit.
  • Introvertiți sociali: un introvertit care poate trece la extroversiune atunci când este necesar.

Extroversia și introversia descriu modul în care cineva reacționează la oameni, în preajma lor.

Ambiverții sunt flexibili:

  • În contextul potrivit, în starea de spirit potrivită, în preajma oamenilor potriviți, un ambivert se poate transforma în extrovert.
  • În contexte dificile, atunci când sunt obosiți sau nervoși, sau în preajma unor persoane toxice, un ambiver se poate transforma în introvert.

Cum influențează introversia și extroversia comportamentul?

Fericirea

Studiile au găsit o corelație semnificativă între extroversiune și nivelurile auto-raportate de fericire. De asemenea, persoanele extrovertite afirmă că au trăit mai multe emoții pozitive, în timp ce introvertiții sunt mai neutri.

Inteligența

Tot studiile au descris o asociere pozitivă cu introversia și nivelurile de inteligență.

Spre exemplu, atunci când participanții au fost nevoiți să îndeplinească sarcini cognitive cu muzică în fundal, extrovertiții au performat cel mai bine, iar introvertiții au avut rezultate mai bune atunci când nu se cânta muzică sau atunci când în jurul lor era liniște.

Performanța la locul de muncă

La locul de muncă, extrovertiții sunt mai predispuși să-și asume roluri de conducere, deoarece au mai multe șanse să se afirme. În mod similar, extroversiunea s-a dovedit a fi un bun predictor al abilităților de conducere.

Prin urmare, extrovertiții au șanse mari să exceleze bine la joburi cu multă interacțiune, cum ar fi vânzările și managementul.

În schimb, ar avea sens să presupunem că introvertiții s-ar descurca bine la locuri de muncă cu mai puțină interacțiune socială, cum ar fi scrisul (copywriting), ingineria sau contabilitatea.

Întrebări și răspunsuri

Există o diferență între nivelurile de dopamină ale extrovertiților față de introvertiți?

Nu există nicio diferență între nivelurile de dopamină ale extrovertiților față de introvertiți, decât doar în modul în care fiecare percepe acest nivel.

Care este diferența dintre extrovertiți și introvertiți?

Diferența dintre extrovertiți și introvertiți se face la modul în care fiecare se încarcă cu energie. Introvertiții pierd energie fiind în preajma oamenilor, în timp ce extravertiții o câștigă.

Care sunt tipurile de introvertiți?

Există patru tipuri de introvertit: anxios, gânditor, reținut și social.

Sunt introvertiții mai inteligenți?

Există o mulțime de dovezi care arată că oamenii introvertiți sunt în medie mai inteligenți decât cei extrovertiți.

Ambiverții sunt rari?

Adevărații ambivertiți pot fi rari – unele estimări arată că acest tip de personalitate se regăsește în doar 20% din populație.

Concluzie

Nu este nimic în neregulă in a fi introvertit sau extrovertit. Vă sfătuim să vă îmbrățișați trăsăturile unice, decât să încercați să vă încadrați într-o anumită categorie.

Deși s-ar putea să nu-ți poți schimba personalitatea de bază, poți adopta noi obiceiuri dacă cele de acum nu îți servesc ție sau obiectivelor tale.

Oriunde te-ai încadra în acest spectru, trebuie doar să știi că nu există o modalitate greșită sau corectă de a fi.

Cu alte cuvinte, nu îți schimba personalitatea – îți stă bine așa cum ești.

– Citește și despre anxietatea socială.

Gabriela Bădina
Psihoterapeut, Cofondator Insidemind

Ești pregătit să depășești mai ușor provocările din viața ta?

Dacă vrei să treci peste obstacolele din viața ta, este timpul pentru o nouă perspectivă asupra modului în care le abordezi.

Contactează-ne
Am lansat programul „INCONȘTIENTUL LA MUNCĂ"
This is default text for notification bar

Te anunțăm de fiecare dată când publicăm articole noi

Livrat gratuit în căsuța ta email. Te poți dezabona oricând.