Avantajele și dezavantajele psihoterapiei online

Tehnologia ne oferă acum o varietate mare de opțiuni cu privire la modul în care putem comunica unii cu alții.

Pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc laptopul sau smartphone-ul, profesioniștii din domeniul psihoterapiei dezbat argumentele pro și contra ale terapiei online.

Discuția poate începe de la faptul că un psiholog online nu încearcă să înlocuiască terapia tradițională, ci doar se adaptează la nevoile și posibilitățile oamenilor.

În același timp, nu trebuie să negăm că există avantaje și dezavantaje în a primi consiliere online.

Înainte de a te gândi la terapia online, aruncă o privire la aceste avantaje și dezavantaje, apoi poți decide dacă această formă de consiliere este potrivită pentru tine.

Ce este psihoterapia online?

Terapia online se referă la servicii de psihoterapie sau de consiliere efectuate online, pe internet.

Spre deosebire de terapia în cabinet, terapia online îți permite să te conectezi cu un terapeut sau un consilier autorizat folosind orice dispozitiv care are o conexiune la internet, cum ar fi un computer, o tabletă sau un smartphone.

Alți termeni care sunt adesea folosiți sunt teleterapia sau e-terapia.

Avantajele psihoterapiei online

Există multe motive pentru care oamenii optează pentru terapia online în detrimentul celei din cabinet. Următoarele puncte sunt câteva dintre cele mai mari avantaje ale terapiei online.

Accesibilitate pentru persoanele cu limitări fizice

Poate cel mai important avantaj este că terapia online oferă accesibilitate și sprijin persoanelor cu dizabilități.

Atunci când mobilitatea este o problemă majoră, apelarea la varianta online a sesiunilor de terapie  este un ajutor de neprețuit pentru că astfel și ei pot primi sprijin emoțional.

Consilierea poate fi mai accesibilă

Accesul online la consiliere și coaching facilitează depășirea, mai ușor, a stigmatizării care a fost atașată istoric problemelor de sănătate mintală și plus, sesiunile se vor desfășura din confortul propriei case.

De asemenea, online, vei avea mai multă flexibilitate în ceea ce privește ora întâlnirii, în comparație cu sesiunile în persoană.

Timpul petrecut cu drumul până la cabinet și înapoi poate fi folosit pentru a te pregăti pentru sesiune sau pentru orice alte activități.

Psihoterapia online produce rezultate

Studiile au descoperit că psihoterapia online este la fel de eficientă ca și cea în persoană, atât pentru tratarea anxietății, cât și a depresiei.

În același timp, este posibil să descoperi că terapia online nu este potrivită pentru tine în funcție de nevoile personale.

Potrivită pentru persoanele cu anxietate socială

Dacă gândul de a te întâlni cu cineva te face nervos/nervoasă, terapia online este pentru tine.

Cei care suferă de anxietate socială, terapia online este exact ceea ce au nevoie pentru a beneficia de toate avantajele consilierii cu un profesionist.

Dezvantajele psihoterapiei online

În timp ce terapia online poate fi foarte utilă pentru persoanele aflate în anumite situații, nu este lipsită de anumite riscuri și dezavantaje comparativ cu terapia tradițională.

Nu este adecvat pentru afecțiuni psihiatrice grave

Terapia online poate fi utilă pentru o gamă variată de afecțiuni, dar nu și atunci când vorbim de persoanele care necesită tratament special și direct sau intervenție în persoană.

De exemplu, dacă ai o dependență gravă sau simptome mai severe sau complexe ale unei afecțiuni, este posibil ca terapia online să nu fie recomandată decât dacă se alternează sesiunile online cu cele din cabinet.

Cu alte cuvinte, sfera de aplicare a terapiei online poate fi limitată, așa că este posibil să nu fie eficientă pentru situații mai complexe.

Dispariția intimității și a conexiunii

Unul alt dezavantaj al acestor acestor sesiuni de terapie online este limitarea fizică – terapeutul și pacientul nu sunt în aceeași cameră.

Intimitatea fizică este adesea esențială în succesul terapiei.

În multe cazuri, cuvintele nu sunt suficiente pentru ca pacientul să înceapă să vorbească despre suferințe.

În schimb, doar o atingere ușoară pe spate de către terapeut sau ținerea de mână îi oferă mult curaj să vorbească despre problemele sale.

Acesta este unul dintre lucrurile care lipsesc în sesiunile de terapie online și poate duce la succesul parțial al unei sesiuni.

Distragerea atenției

Atunci când faci terapie online, este posibil ca mediul atât de confortabil simțit în propria casă, să se întoarcă împotriva ta.

Cel mai mare dezavantaj este că la un moment dat pot apărea probleme de concentrare.

Când te afli în biroul terapeutului, nu va trebui să răspunzi atunci când un livrator bate la ușă sau să fi întrerupt de un animal de companie care dorește atenția ta.

Recomandare Insidemind

Terapia online poate fi o alternativă excelentă la cea tradițională.

Pentru unii oameni, a vorbi, online, cu un terapeut poate fi de preferat – cum am spus mai sus, o persoană cu tulburare de anxietate socială, de exemplu, se poate simți mai confortabil să-și împărtășească sentimentele online.

Dar acest lucru nu înseamnă că este potrivit pentru toată lumea.

Dacă te străduiești să-ți înțelegi propriile răspunsuri emoționale, s-ar putea să ai probleme în a-ți comunica sentimentele terapeutului tău.

Atunci când nu reușești să descrii cu acuratețe luptele interioare, provocările, temerile, este posibil ca psihoterapeutul să nu poată oferi sfaturile, sprijinul și ajutorul de care ai cu adevărat nevoie.

Dacă crezi că terapia online ar putea fi o alegere bună pentru tine, echipa Insidemind te încurajează să faci primul pas.

Gabriela Bădina
Psihoterapeut, Cofondator Insidemind

Ești pregătit să depășești mai ușor provocările din viața ta?

Dacă vrei să treci peste obstacolele din viața ta, este timpul pentru o nouă perspectivă asupra modului în care le abordezi.

Contactează-ne
Am lansat programul „INCONȘTIENTUL LA MUNCĂ"
This is default text for notification bar

Te anunțăm de fiecare dată când publicăm articole noi

Livrat gratuit în căsuța ta email. Te poți dezabona oricând.