Call : +40 751 060 239 | Email : contact@insidemind.ro Programare

Psihoterapie de Familie

Utila in depasirea blocajelor in functionarea familiei foloseste abordarea integrativa orientata catre familie ca intreg.

In intalnirile saptamanale se lucreaza intr-un mod constructiv la implinirea nevoilor afective ale membrilor familiei, identificarea si explorarea tiparelor de comunicare si interactiune si a modului de exprimare a emotiilor, a nevoilor, dorintelor, la constientizarea comportamentelor disfunctionale, precum si a modului de validare sau invalidare a fiecarui membru al familiei.

Se urmareste ca spatiul familial sa fie un spatiu de dezvoltare adecvat fiecaruia, prin rezolvarea conflictelor si imbunatatirea relatiilor in familie, prin clarificarea rolurilor familiale proprii familiei. Distingem ca roluri rolul conjugal (de partener, sot/sotie), rolul parental (vizeaza relatia parinti-copii) si rolul fratern. Si pentru ca nu exista comportamente identice, adecvate oricarei familii si acceptate unitar de acestea, in intalniririle de tarapie se vor clarifica si stabili comportamentele si granitele de actiune si responsabilitate pentru fiecare rol, astfel incat sistemul familial sa fie functional.

 

„Nevoia de terapie de familie este deseori semnalata de unul dintre copii „(V. Satir). Acesta este etichetat in afara mediului familial ca avand probleme de comportament (indisciplina, agresivitate) sau afective (anxietate, depresie) sau somatice (probleme digestive sau respiratorii, imbolnaviri repetate).

O serie de evenimente pot precipita aparitia simptomelor deoarece solicita un efort de integrare a schimbarilor ceea ce atrage solicitari suplimentare in relatia maritala si redefinirea relatiilor familiale:

  • schimbari in familiile de origine (imbolnavirea unei bunic, probleme financiare ),
  • cineva intra in familia nucleara sau o paraseste: bunica vine sa locuiasca cu familia, aparitia unui nou copil, casatoria unuia din copii
  • schimbari biologice: un copil ajunge la adolescenta, mama la menopauza, tatal este spitalizat
  • schimbari sociale majore: un copil paraseste casa pentru a merge la studii, familia se muta intr-un nou cartier/oras, promovarea unui parinte

Homeostazia familiei este tulburata si sistemul familial cauta un nou echilibru. Cea mai tensionata relatie in familie este relatia maritala.