Call : +40 751 060 239 | Email : contact@insidemind.ro Programare

Psihoterapie de Cuplu

Urmareste alinierea istoriilor personale ale partenerilor si crearea unei istorii comune, depasirea provocarilor zilnice, a neintelegerilor si conflictelor, imbunatatirea dialogului,a intimitatii si a respectului in cuplu.  Partenerii cuplului sunt insotiti in (re)construirea increderii, constientizarea tiparelor de comunicare disfunctionale, in preluarea unor noi intelesuri si sensuri ale relatiei.

Cele mai frecvente probleme sunt lipsa comunicarii, sentimentul ca nu sunt intelesi de celalalt, neincrederea, plictiseala sau dezinteresul de celalalt, certurile.  Surse generatoare de probleme in cuplu pot fi: lipsa identificarii nevoilor personale neimplinite (de ex nevoia de afecţiune, de recunoaştere, de iubire, de suport emoţional), fie incapacitatea de a comunicare a lor (incapacitate construita uneori pe credinta ca “a avea nevoie” te transforma intr-o personana handicapata”).

Recomandata si cuplurilor aflate la inceputul relatiei, exploateaza caracterul preventiv al terapiei. Se urmareste eliminarea erorilor fatale de la inceputul relatiei, daramarea miturilor apartinand unei perioade adolescentine.

Pentru ca perioada de inceput a unei relatii contine, codificate sau la vedere, informaţii despre natura conflictelor viitoare, ca şi despre bunul mers sau întreruperea legăturii. Atenţia, dublată de o inteligenţă pătrunzătoare sunt, din acest punct de vedere, ca şi din altele, de altfel, instrumente folositoare. Dacă ele lipsesc merită să fie dezvoltate. Iar dacă există merită să fie exersate.” (A. Nuta)

Desi o exprienta profund transformatoare, in care ne descoperim reurse si limite, a trai in cuplu este una dintre provocarile majore din viata noastra. Asociem initial ideii de cuplu imagini pozitive, chiar idilice, fericire, momente de exaltare, departe de iubirea matura, constanta, stabila care presupune efort, travaliu, muncă.